Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van (bedrijfs)panden een energielabel te overhandigen aan de koper of de huurder. Lees hieronder meer over.

De overheid stelt dit als verplichting omdat zij meer inzage willen hebben in de energieprestatie van de Nederlandse vastgoedmarkt. De Europese Unie heeft met het klimaatakkoord van Parijs besloten dat alle lidstaten de komende jaren moeten verduurzamen. Op deze manier wordt er een start gemaakt.

Het energielabel is niet vrijblijvend: door de verplichting hangt de overheid een sanctie aan het niet voor handen hebben van een energielabel. De sanctie bestaat uit een boete welke kan oplopen tot € 20.250,00 voor rechtspersonen en € 405,00 voor particulieren. Het controleren gebeurd door de ILenT (Inspectie Leefomgeving en Transport). De sanctie kan met terugwerkende kracht worden opgelegd, dus ook ver na een overdracht of huurperiode!

Boete energielabel bedrijfspand

Bij bedrijfspanden liggen de boetes aanzienlijk hoger dan bij woningen. Dit is omdat een bedrijf een bestuurlijke boete op kan worden gelegd en een privé-persoon niet. Daarnaast is de gedachte dat een bedrijf op de hoogte moet zijn van deze ontwikkelingen en is een bedrijf ook beter in staat om een hoge(re) boete te betalen.

Gebouwdelen uitgesloten van verplichting

Sommige gebouwen of gebouwdelen zijn uitgesloten van de energielabelverplichting. Bij monumenten is het vaak niet toegestaan om iets aan het in- of exterieur aan te passen, wat het toepassen van energiebesparende maatregelen bemoeilijkt. Loodsen en garages zijn niet primair ten behoeve van het verblijf van mensen en vallen dus ook niet onder de verplichting. Andere gebouwen of gebouwdelen die ook uitgezonderd zijn:

  • Alleenstaande gebouwen kleiner dan 50 m2
  • Kerken, moskeeen en synagogen
  • Slooppanden
  • Tijdelijke gebouwen (max. 2 jaar)
  • Trekkershutten

Bekijk altijd eerst goed of uw pand daadwerkelijk een energielabel moet hebben. Immers is er in het andere geval ook geen kans op een boete! Let wel: veel panden hebben een groot niet-verplichte oppervlakte waardoor er soms gedacht wordt dat er helemaal geen energielabel nodig is. Echter al is het pand 10.000 m2 en zit er maar een kantoortje in van 50 vierkante meter, is het energielabel verplicht.

Twijfelt u? Neem dan contact met ons op middels het contactformulier of stuur een e-mail naar info@energielabeloffertes.nl. Wij zullen uw vragen dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Wilt u het energielabel voor uw bedrijfspand aanvragen, start dan de offerte aanvraag op de website. U kunt meerdere adressen invoeren. Nadat de aanvraag bij ons binnen is gekomen, zetten wij het door naar maximaal 3 partijen. Zij sturen u een vrijblijvende aanbieding waar u al dan wel of niet op in kan gaan.