Is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Een energielabel is bij verkoop of verhuur van bedrijfspanden al verplicht sinds 2015. Door deze verplichting krijgt de overheid beter inzicht over wat de CO2 uitstoot is van de bedrijfspanden in Nederland. De regels op het gebied van energielabels worden steeds verder aangescherpt voor minder CO2 uitstoot. Zo zijn kantoorpanden groter dan 100 m2 vanaf 2023 verplicht om minimaal een energielabel C te hebben.

In Nederland voldoet een groot gedeelte kantoorpanden niet aan deze eis. Deze panden zullen daarom energiebesparende maatregelen gaan treffen voor een groener energielabel. De maatregelen die nodig zijn voor minimaal energielabel C is sterk afhankelijk van de huidige staat van het bedrijfspand. Sommige panden scoren al label-C door enkel over te stappen op LED verlichting, terwijl andere panden maatregelen op het gebied van isolatie moeten nemen.

Voor welke panden geldt er geen verplichting?

  • Beschermde monumenten
  • Opslagruimtes
  • Fabriekshallen
  • Religieuze gebouwen, zoals kerken en moskee├źn
  • Onverwarmde gebouwen, zoals schuren of garages
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt
  • Vrijstaande/Alleenstaande gebouwen met een oppervlak van minder dan 50 m2
  • Tijdelijke gebouwen, zoals noodgebouwen

Energielabel boetes

Beschikt u als pandeigenaar niet over een energielabel? Dan voldoet u niet aan de verplichting. Bij verkoop of verhuur van een bedrijfspand is het namelijk verplicht om een energielabel in bezit te hebben. Vraag dus snel een energielabel voor uw bedrijfspand aan als u deze nog niet bezit.

Energielabel offertes vergelijken

Heeft u een energielabel voor uw bedrijfspand nodig? Op onze website kunt u gemakkelijk en snel verschillende energielabel aanbieders met elkaar vergelijken. Vraag dus snel verschillende offertes aan voor een energielabel voor uw bedrijfspand aan. Vervolgens kunt u kiezen voor de voordeligste aanbieder en bent u dus altijd zo voordelig mogelijk uit. Alle bij ons aangesloten partijen zijn BRL 9500 gecertificeerd, waardoor u een geldig energielabel ontvangt die 10 jaar geldig is!