Energielabel winkelpand; hoe zit het met de verplichting?

energielabel winkelpand

Sinds 2015 is een energielabel voor bedrijfspanden verplicht. Ook voor winkelpanden geldt deze verplichting. Als winkelpand eigenaar moet je dus over een geldig energielabel van je winkel beschikken bij verkoop of verhuur van het pand. Heb je nog een energielabel voor je winkelpand? Vergelijk hier verschillende aanbieders!

Voor vrijwel alle bedrijfspanden is een energielabel verplicht, enkel voor monumenten, tijdelijke gebouwen, werkplaatsen en opslagruimtes is een energielabel niet verplicht. Voor showrooms en winkels is het dus nodig om als eigenaar een energielabel aan te vragen.

Geen energielabel? Dan riskeer je een boete!

Als je bij de verkoop of verhuur van je winkelpand niet in bezit bent van een geldig energielabel dan riskeer je een flinke boete. Deze boete kan oplopen tot meer dan tienduizend euro. Daarom is het verstandig om direct een energielabel winkelpand aan te vragen. Een nieuw geregistreerd energielabel is 10 jaar geldig.

Hoogte van het energielabel

Voor kantoorpanden is het vanaf 2023 verplicht om minimaal over een energielabel-C te beschikken. Bij winkelpanden zijn er geen verdere verplichting wat betreft de hoogte van het energielabel. Winkelpanden worden over het algemeen minder streng beoordeeld dan kantoorgebouwen.

Welke factoren hebben invloed op het energielabel?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de energieprestatie van je winkelpand en dus ook op de hoogte van het energielabel. Deze factoren hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Installaties: Een energiezuinige opwekking van warmte heeft een gunstige invloed op het energielabel.
  • Verlichting: LED verlichting is energiezuinig en heeft dus een positieve invloed op het energielabel.
  • Isolatie: goede isolatie in de gevel, vloer en het dak is belangrijk voor de energieprestatie van je winkelpand.

Energielabel winkelpand aanvragen

Heb jij nog een energielabel voor je winkelpand nodig? Wij maken het mogelijk om verschillende energielabel aanbieders met elkaar te vergelijken. Deze bedrijven beschikken allemaal over de juiste certificaten. Vraag gemakkelijk meerdere offertes aan voor een energielabel winkelpand en neem contact op met de beste aanbieder!